Снимка: БГНЕС/ЕРА

САЩ отчетоха в петък бюджетен дефицит от 1,8 трилиона долара за изминалата година, което е повече от нивото от 2023 г. поради по-големи разходи, включително за лихвите по държавния дълг.

Общият дефицит се увеличи със 138 милиарда долара за фискалната година, съобщи Министерството на финансите. Държавният дълг остава основна грижа за избирателите преди президентските избори през ноември. Тази година бележи третия най-висок дефицит в САЩ след 2021 г. и 2020 г., според Министерството на финансите.

Имаше близо 30% ръст в разходите за лихви по държавния дълг, до голяма степен поради по-високите лихвени проценти, се казва в съобщението. Увеличението на постъпленията за последната фискална година се дължи главно на увеличаването на размера на събрания данък върху доходите на физическите лица и предприятията, наред с други области.

При обявяването на последните резултати от бюджета министърът на финансите Джанет Йелън подчерта, че икономиката на САЩ е останала устойчива през 2024 г. Министерството на финансите добави, че дефицитът за 2024 г. е бил със 76 милиарда долара по-нисък от оценката, публикувана през март. Като процент от БВП дефицитът е 6,4 процента спрямо 6,2 процента през фискалната 2023 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase